woensdag 22 januari 2014

Durf

Een bekende managementgoeroe heeft op zijn site een test staan die zou kunnen uitwijzen of je een innovator bent. Ben je dat niet, dan moet je natuurlijk zijn boek aanschaffen en dan leer je het. Ik zet daar mijn vraagtekens bij. Zo’n test hebben wij bij Holbox nooit gedaan. Ook mijn kinderen die in het bedrijf zijn, Anouk, Chantal en Martijn hebben zo’n mentale krachtproef niet af hoeven leggen.

Een organisatie moet tegenwoordig innovatief zijn anders heb je geen bestaansrecht. Je moet ook durf hebben. Heb je dat niet, dan komt er van innoveren ook niets terecht. Daar moest ik aan denken toen wij de grootste vellenpers van Europa in Duitsland bij KBA gingen bestellen. Een gevaarte van 140 ton en bijna 30 meter lang…  Voor € 5 miljoen euro mag je ‘m kopen. De aanschaf van zo’n pers begint met een gevoel dat ‘ie nog wel eens nodig kon zijn in de toekomst. Omdat we steeds meer displays verkopen, waarvoor deze enorme drukmachine wel heel handig zou zijn. Je bespreekt het in de familie en je denkt er nog eens goed over na. De beste accountants en andere cijferaars laten hun modellen op je los. Uiteindelijk moet er een beslissing vallen. Dat is een kwestie van durven.
 
Op vrijdagmiddag 14 maart 2014 gaan we de nieuwe pers in al haar glorie presenteren aan onze relaties. Dit in gezelschap van mannen die ook durfden. Oprichter van Martinair Dr. Martin Schröder en ruimtevaarder Andre Kuipers. De eerste moest in 1987 de beslissing nemen of hij een paar Jumbo’s ging bestellen. Het begon met een gevoel. Hij durfde en bestelde ze. Vandaag de dag is Martinair de grootste vervoerder van luchtvracht ter wereld. Andre Kuipers durfde heel lang in de ruimte te verblijven met alle risico’s van dien. Hij kwam terug met een enorme geestelijke bagage waar we allemaal van kunnen profiteren. Durf? Als je je kansen van tevoren goed berekent dan is er niets aan. Het gevolg is: innovatie. Dat is een proces dat nooit meer ophoudt. Daar kan geen testje tegenop.