woensdag 2 mei 2012

Floriade. Een fijn gevoel

Je kunt van Nederlanders zeggen wat je wilt maar we blazen internationaal wel behoorlijk ons toontje mee. Op sommige gebieden hebben we een zekere reputatie. Buitenlanders vinden ons nogal rechtstreeks in ons optreden en ons opgeheven vingertje over misstanden elders in de wereld wordt ook niet altijd gewaardeerd. Toegegeven…we zijn niet op ons mondje gevallen, soms op het brutale af. Toch staan we mondiaal ons mannetje en zijn wel degelijk heel aardig en gastvrij…


Dat merk je als je op de Floriade komt, waar ik Qualitate Qua als sponsor nog wel eens kom. Zoals bekend leveren wij zowel geld als drukwerk aan dit bloemrijke en internationale initiatief, dat ons toch even flink op de kaart zet. De over het algemeen wat voordringerige Nederlanders staan keurig netjes in de rij. De sfeer met al die bloemen geeft ons als Nederlanders – en in ieder geval: Limburgers – een gevoel van gastheerschap. Op de Floriade komt een brede waaier van bezoekers. Je hoort er allerlei talen. De opzet is ruim en dat geeft iedere bezoeker het gevoel van vrijheid en toch ook gebondenheid. Het is genieten van de natuur en van Cradle to Cradle, want bijna alle paviljoens worden hergebruikt.

Zonder nou te zeggen dat de Floriade het paradijs op aarde is, geeft een bezoek aan deze prachtige Hof van Eden mij een fijn gevoel. En ik ben niet de enige, zoals ik al vaak heb gehoord. Ik denk dat ik er nog vaak naartoe zal gaan. Moet u ook doen. ’t Is er prachtig!