woensdag 4 april 2012

Internationaal schaken

Op het moment dat u dit leest zit ik vermoedelijk in Polen. Want daar bouwen we een nieuwe fabriek. Het kan ook zijn dat ik in Parijs ben, omdat we daar ook wat hebben te doen. Of in Italië of Spanje. En natuurlijk ook in Nederland. Er zijn van die weken dat ik meer in het buitenland ben geweest dan in Echt. Of, dat het buitenland naar ons toekomt. Een paar minuten geleden was ik in gesprek met een Chinese zakenpartner die ons een nieuwe vinding kwam laten zien; een elektronische informatiedrager die op één batterijtje een paar maanden de mooiste beelden laat zien. Handig om op een display aan te brengen, om er zo een levendig ornament van te maken.

Naarmate de tijd vordert wordt de wereld internationaler. Dankzij de moderne technologie ligt de wereld natuurlijk voor iedereen open. Maar dat wil nog niet zeggen dat je het zakendoen via skype en telefonisch vergaderen af kunt. Ik zou haast zeggen: integendeel. In de huidige tijd kan iedereen zich een digitaal imago en beeld aanmeten waar je ‘U’ tegen zegt. De werkelijkheid is soms ontnuchterend. De technologische mogelijkheden zijn onbegrensd. Ik heb daar geen moeite mee, ik ben er zelfs een voorstander van geavanceerde informatietechnologie. Maar toch… ben ik er van overtuigd dat, als je internationaal schaakt op meerdere borden, je gesprekspartners(s) ‘analoog’ in de ogen moet kunnen kijken.

Sprekende zoogdieren als wij zijn, willen we toch graag weten wat voor vlees we in de kuip hebben. Dat betekent dat je, ondanks die digitale media, toch wekenlang onderweg kunt zijn. Kwaliteit kun je alleen leveren, door te weten met wie en voor wie je iets maakt. Voorlopig blijf ik dus schaken op heel wat borden. Dat heeft ook z’n leuke kanten op z’n tijd. En je ziet nog eens wat van de wereld. Gelukkig gaat het nog niet zover dat ik mijn beeldenaar in de vorm van een display thuis hoef neer te zetten, omdat ik anders niet meer word herkend. Toch droom ik af en toe van Jules Verne die ooit voorspelde dat we onze fysiek naar andere plaatsen zouden kunnen transmitten. Dat zou een hoop tijd schelen!