maandag 12 september 2011

Digitaal is ook niet alles

Eén van de grote verworvenheden van het huidige tijdperk is, dat je alle informatie bij de hand hebt. In veel gevallen heb je geen boeken meer nodig om zaken op te zoeken en dat spaart een hoop tijd. Dat is een groot verschil met toen ik 40 jaar gelden in dit vak begon. Om bepaalde gegevens te achterhalen moest je soms uren bellen, boeken doorploegen, op de fiets naar de bibliotheek en knipsels verzamelen. Tegenwoordig zoek ik wereldwijd de gegevens die ik nodig op mijn I-pad en mijn iPhone, al naar gelang de beschikbaarheid en handigheid.

Helaas kan ik niet zeggen, dat de moderne tijd en al die elektronica mij een grote tijdswinst opleveren. Er heeft gewoon een verschuiving plaatsgevonden in mijn gedrag. In plaats van het zoeken in boeken, moet ik nu soms urenlang over het net surfen om de informatie op te halen die anderen mij voorschotelen. En daar ben ik niet erg happig op. Verenigingen, sponsorships, zakenrelaties sturen mij allerlei links waar ik naartoe moet om de informatie op te halen die men voor mij nodig acht. Dat leidt tot een overkill aan links, mails, tweets en facebookberichten. Daarbij moet mij van het hart, dat er heel wat informatie bij zit waarbij er afkortingen worden gebezigd die je soms als leek moeilijk thuis kunt brengen. Veel afzenders van berichten veronderstellen bekendheid met een bepaald jargon, wat wéér leidt tot zoeken op internet wat dat allemaal betekent.


Vóór deze column straks door het leven gaat als jammerklacht van een oudere man debiteer ik wel het volgende: inmiddels zitten de eerste mensen met een internet-burnout bij de psychiater. Ook verschijnen de eerste websites met tips om internetburnout te vermijden. Klik voor de aardigheid eens op http://menwithpens.ca/27-secrets-to-avoid-internet-burnout/. Jammer… nou doe ik het zelf ook. Maar ik heb een nog veel beter idee: maak van de informatie die u kwijt wilt gewoon eens een handig boekje. Er zijn steeds meer organisaties die dat doen. Want digitaal is ook niet alles. En papier is al eeuwenlang geduldiger dan uzelf.