dinsdag 18 januari 2011

Papier blijft geduldig

In een tijdperk dat papier afgedaan lijkt te hebben, zou u eens moeten kijken in onze magazijnen. Daar ligt voor tonnen papier en karton. De oplage van het blad Navenant dat wij drukken en uitgeven stijgt. Het aantal displays dat de deur uit gaat… daar mogen we ook niet over mopperen. En met papier en karton is zo veel mogelijk. Daarmee wil ik niet beweren dat papier de moderne media er – let even op de beeldspraak - er uit gaat drukken. Integendeel. In Europa is er sprake van een gigantische overcapaciteit van drukpersen en daarmee papier. Degenen die het beste met papier en karton om kunnen gaan en daar creatieve dingen mee doen, die hebben nog een hele aardige boterham. In dat opzicht mogen we bij Holbox zeker niet klagen en dat doen we dan ook niet.

In de wereld van communicatie gaat het om ideeën en de toepasbaarheid ervan. De mogelijkheden van papier en karton zijn onbeperkt, maar dan moet je die wel aan je klanten laten zien. Dat gaan we het komende jaar dan ook doen. Binnen enkele weken verspreiden we een aantal ‘ideeënboxjes’ met daarin ónze ideeën over verpakkingen, displays, jumbo-opdrachten en instore materiaal. Dit gelardeerd met voorbeelden die we al eens hebben gerealiseerd. Ieder kwartaal kunt u zo’n boxje verwachten – tenminste… als u zich even aanmeldt bij Holbox. Dan ontvangt u die gratis.

Papier heeft ten opzichte van moderne media een aantal voordelen, waar u misschien nog niet over heeft nagedacht. Papier is geduldig en wat er op papier staat is moeilijk te veranderen, tenzij u een goede vervalser bent. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere media: elke foto op het internet kan gefotoshopt zijn, elke tekst kan ontdaan zijn van z’n oorspronkelijke bedoeling. Een brochure wordt vaak gezien als een bewijs dat een organisatie écht bestaat. En de krant is nog steeds een ‘heer’. Papier kun je voelen en ruiken en roept een speciale emotie op. Zo kan ik nog wel even doorgaan. En als ik iets snel wil weten? Mijn i-pad is altijd bij de hand. Maar dat is dan ook een totaal ander medium… voor als ik minder geduld heb.